Rózsaszín Elefánt

Horeca Social Media

Nemzeti kincsünk, a pálinka

A Rózsaszín Elefánt Ügynökség és a Pálinka Official, pálinka megmentő kampányt indít az utazó pálinka bárral. Célunk, hogy felvirágoztassuk nemzeti kincsünket a vendéglátásban, hiszen méltatlan, hogy csak egy megtűrt tétel legyen az itallapokon. A kiválasztott vendéglátóhelyeken legalább 50 féle különleges pálinkát tudunk megkóstolni, ezzel megteremtve a fogyasztási kultúra kialakulását.

Pontosan mit is nevezünk pálinkának?
A lényegről pár mondatban:
A 2008. évi LXXIII. pálinkatörvény szerint:

 • 100%-ban gyümölcsből 
 • minimum 37,5% alkoholtartalommal,
 • kizárólag Magyarországon termő gyümölcsből készülhet, 
 • Magyarország területén kell cefrézni, főzni és palackozni is, 
 • nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni,
  és tilos cukrot hozzáadni!

Pálinka fajták:

 • Kisüsti pálinka: max. 1000 liter, kétszeri lepárlással
 • Ágyas pálinka: (gyümölcságyon minimum 3 hónapig érlelt)
 • Érlelt pálinka: minimum 6 hónapig érlelt (hordóban)
 • Ópálinka: legalább 1 évig érlelt
 • Törkölypálinka: a szőlő törkölyéből készült
 • Vegyes pálinka: legalább 2 féle gyümölcsből készült pálinka.

Hogyan kóstoljunk?

A pálinkát kortyonként fogyasszuk és ne egyszerre “húzzuk” le!
Optimális fogyasztási hőmérséklet 16-19 Celsius fok, ilyenkor a gyümölcsöt és nem az alkoholt érezzük.
Száraz próba: a pohárban maradt 1-2 csepp pálinkát pár perc múlva illatoljuk meg. Amennyiben a gyümölcsöt érezzük, akkor valóban pálinkát és nem aromás szeszesitalt kóstoltunk.
Érdekes program lehet, ha egy adott kóstoláskor több főzdének ugyanazon gyümölcsből készült pálinkáját hasonlítjuk össze. Kérjünk 2cl pálinkát (ha nincs, akkor elfelezve kérjük 2 pohárba) így lehetőségünk van több pálinkát is megismerni.  

Mitől jó egy pálinka?

A legfontosabb a gyümölcs!
Ha nem hibátlan és még nem megérett gyümölcsből próbálunk pálinkát készíteni, akkor nem elvárható, hogy tökéletes pálinkát kapjunk. Pont úgy, ahogy a konyhában: Rossz alapanyagból nem lesz jó étel. Ha kiváló pálinkát szeretnél, akkor olyan gyümölcsöt használj alapanyagként, amit bátran kiteszel családtagjaidnak vasárnap ebéd után az asztalra. 

Miért olyan különbözőek az azonos gyümölcsből készült pálinkák?

Nincs két egyforma pálinka!
Vegyük például a szilvát.
Magyarországon közel 100 fajta szilva létezik, tehát óriási különbségek lehetnek szilva és szilva között. Nem mindegy, hogy ezek közül melyiket választjuk és az mennyire érett állapotban van. Ez után el kell döntenünk, hogy hagyományos kisüsti vagy a modern tornyos eljárással készítjük pálinkákat. A kisüsti pálinkáknak kevesebb az illatuk, de ízben sokkal komplexebbek. A tornyos eljárásnál egy illatbombát kapunk, de kóstoláskor kissé háttérbe húzódik az íz. Selymesebb, „gyengébbnek” tűnő pálinka. Gyakran nem is hisszük el, hogy 40 fokos egy tornyos pálinka, hiszen lényegesen kevesebbnek érezzük. A kisüsti pálinkáknál gyakoribb az 50 vagy magasabb alkoholfok. Tapasztalatunk szerint a dunántúli fogyasztók a tornyost, a kelet-magyarországi fogyasztók a tradicionális kisüsti pálinkát, magasabb alkoholfokon részesítik előnyben.

AGÁRDI PÁLINKA (tornyos)

A Velencei-tó fővárosa, Agárd szélén van egy gyümölcsösökkel körülölelt tanya, amelyet a cigánymeggy, kajszibarack, hamvas szilva, zamatos cseresznye és sok más egészséges gyümölcs illata leng be. Itt, a Sreiner tanyán készülnek immár 20 éve a kiváló minőségű Agárdi gyümölcspálinkák.
A Velencei-tó környéke valóban édeni körülményeket teremt a gyümölcstermesztés számára, azonban nem élhetünk vissza a természet bőkezűségével. Az egészséges gyümölcsöt a lehető legtökéletesebb módon kell pálinkává főznünk, a maximális minőségre való törekvésünk pedig mennyiségi határokat szab: az Agárdi gyümölcspálinkák limitált mennyiségben, sorszámozva kerülnek a polcokra. Törekvésünk eredményességét számtalan hazai és nemzetközi elismerés is igazolja.

Rózsaszín elefánt pálinkabár Agárdi

BÉKÉSI PÁLINKA (kisüsti)

A Békési Pálinka Zrt. családi vállalkozás, melynek története 1984-ben kezdődött. Ekkor még magánvállalkozóként, mint bérpálinka-főzők tevékenykedtek. Három évvel később lehetőségük adódott arra, hogy a szomszédos sarkadi cukorgyár gőzmozdonyát megvásárolják. Ekkortól a már 90 éves öreg „kacsa” segítségével, vagyis gőzével fűtötték az üstöket, mely látványnak is különleges volt.
Egészen 1996-ig főtt a csatárkertben a pálinka, de a kicsi, elavult főzde ideje kitelt: kibérelték, majd 1993-ban megvásárolták a Gőzmalom soron lévő pálinkafőzdét, ahol azóta is készülnek a jobbnál jobb kisüsti pálinkák. A megnövekvő látogatói forgalom szükségessé tette egy nagyobb és korszerűbb kóstoló- és bemutatóhely létrehozását. Békés belvárosában található ez a csodálatos műemléképület, mely eredetileg zsinagóga volt.

Ebben az épületben kelt életre 2011-ben a Békési Szilvapálinka Centrum.

Rózsaszín elefánt pálinkabár békési

NAGYMAMÁM KETRJÉBŐL PRÉMIUM PÁLINKAVÁLOGATÁS (tornyos)

A Nagymamám Kertjéből prémium gyümölcspálinkákat a 15 éves hagyományokon alapuló tudás és a gondosan, kézzel válogatott gyümölcsök teszik igazán zamatossá és utánozhatatlanul egyedivé. Mintha minden cseppje a Nagymamánk kedves, gyengéd simogatása volna. A Balatonakarattyai Nagymama kertjéből származó mézédes, érett gyümölcsöktől roskadó gyümölcsfái mindig a boldogság jóleső érzésével ajándékozta meg a családot. A Nagymamánktól azt is megtanulhattuk, mikor mosolyog ránk úgy a barack, hogy már érdemes leszednünk, és mikor szüreteljük le a gyümölcsöket ahhoz, hogy a lehető legtovább megtartsák a zamatukat.

Kis tételszámú, szuper-prémium kategóriás pálinkaválogatás. 

Rózsaszín elefánt palinkabar nagymamamkertjéből

EGYSZER VOLT… PÁLINKAVÁLOGATÁS (kisüsti)

Az Egyszer volt pálinkacsalád 2020. október 1-jén a zene világnapján debütált.
A csapata célja, hogy az ismert magyar zenekarokkal együtt létrehozzanak egy olyan pálinkaválogatást, amellyel megszólítják az új generációt. Az Egyszer volt pálinka címkéin az zenekarok nevén kívül egy közösen kiválasztott daluk idézete jelenik meg.
Mézes Ágyas Meggy* /Margaret Island Éjszaka/
Birspálinka /Hősök Játszunk/
Meggypálinka /Honeybeast Bodottá/
Barackpálinka /Blahalouisiana Ahol összeér/
Szilvapálinka /Random Trip Csak boldog/
Támogasd te is kedvenc zenekarod az Egyszer volt kisüsti pálinkákkal.
*A mézes ágyas meggy nem pálinka, hanem pálinka likőr, de attól még pont olyan finom!

Rózsaszín elefant egyszervolt palinka

AZ ÉV CSERESZNYEPÁLINKÁJA 2017 (tornyos és kisüsti)

Az ország kereskedelmi főzdéi 2017-ben bemutatták közös pálinkakülönlegességüket, amelyet évről évre a versenyzsűri által legkiválóbbnak talált tételek házasításával készítenek el.

Az ismert szakértőkből álló tízfős versenyzsűri döntése szerint az alábbi főzdék kerültek bele a szimbolikus termékbe:
Cruxx, Csalló, Márton és Lányai, Nobilis, Rézangyal, Spiritus Primus, valamint a Zimek.

Korlátozott mennyiségben még elérhető a Pálinka Bár kínálatában.

Az Év Pálinkája

TANKCSAPDA by RÉZANGYAL PÁLINKA (kisüsti)
Ha valami rock and roll, akkor az a pálinka!

2013-ban a Rézangyal és a Tankcsapda zenekar létrehozta a Tankcsapda Edition pálinkát. 10 évvel ezelőtt ebből a ritkaságból 5 féle változat létezett, melyből mára csupán pár palack maradt egy budafoki pince mélyén. Érdemes megkóstolni, mert hamarosan már nem lesz rá lehetőség.
Az egyik a „Hatalom nélküli rend” 42%-os érlelt Almapálinka,
a másik egy korábban kereskedelmi forgalomba nem került limitált
(és dedikálát!) „Pokol a mennyből”40%-os ágyas Vilmoskörte pálinka.

(tipp: ha kikéred az egész palackot, akkor tuti a tiéd lesz ez a nem mindennapi különlegesség)

Minden cseppje Rock ‘n’ Roll

Rozsaszín elefánt pálinkabár tankcsapda

SZEMTELEN PÁLINKA ÉS BORPÁRLAT VÁLOGATÁS (tornyos)

A Szemtelen a 2012-es Budavári Pálinkafesztiválon debütált.

A különlegessége, hogy kizárólag szőlőből készült párlatokról beszélünk, amely 40-es, 50-es, 60-as és a 70%-os alkohollal érkeztek.

A Pálinka Bár kínálatában most az 50%-os Chardonnay Szőlőpálinkát és a szintén 50%-os érlelt borpárlatot tudjuk megkóstolni.

Rózsaszín elefánt Pálinkabár Szemtelen

MAGAMNAK FŐZTEM PÁLINKA (tornyos)

Ha az ország egyik legelismertebb pálinkafőző-mestere a legszebb, legjobb alapanyagokat felhasználva, a desztillálás minden apró mozzanatát gondosan felügyelve, hosszú évek kísérletezgetései után elkészíti álmai pálinkáját, akkor mi, fogyasztók tökéletesen biztosak lehetünk benne, az, ami majd a poharunkba kerül, valóban egyedi és különleges lesz. 

Magamnak főztem
prémium pálinkakülönlegesség Györkönyből.

Rózsaszín elefánt Pálinkabár magamnak főztem

ZIMEK PÁLINKA

Roland Zimek feleségével, Martinával közösen alapította a céget 1997-ben. Kezdetben csak kisebb mennyiségben, bérfőzéssel készítettek pálinkát. A minőségre már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettek. Álmuk, a saját főzőberendezéssel dolgozó pálinkafőzde 2005. december 6-án vált valósággá, amikor megnyitották látványfőzdéjüket Zamárdiban, a Zimek Pálinka Manufaktúra azóta folytatja tevékenységét a Balaton déli partján.

Az alapító kezdetektől fogva kifejezetten a Balaton környékén termő gyümölcsök feldolgozására alapozta a főzde munkáját, és elkötelezett volt az iránt, hogy csakis a legkiválóbb gyümölcsöket használja fel pálinkáihoz, többek között ennek is köszönhető azok különlegesen jó minősége. A Zimek Pálinka Manufaktúra pálinkáiba garantáltan nem kerül cukor, sem egyéb mesterséges vagy természetes aroma. Szakembereink nagy gonddal válogatják ki a teljesen érett, hibátlan gyümölcsöket, és külön figyelmet fordítanak arra, hogy azok feldolgozása is kíméletes legyen.

 

Zimek

SCHISZLER PÁLINKA (Kisüsti, tornyos)

„Jó korban születtem” – vallja Schiszler Péter, aki a természet szeretetét és tiszteletét már a szőlő-és gyümölcstermesztéssel foglalkozó szüleitől megtanulta. Ők indították el a borászat útján, melyet fáradhatatlan munkával és hittel mára országos hírűvé fejlesztett. A szakma szeretete, a piac kihívásai és előrelátó üzletpolitikája eredményeként kezdett új tevékenységbe.

A főzde lelke a kétszakaszos Ulrich Kothe berendezés. A réz főzőüst 500 literes, a finomító 300 literes, amihez négytányéros koncentráló oszlop is tartozik, így készülhetnek benne kisüsti és egyszakaszos pálinkák is.

SCHISZLER

Keresd a Pálinkabárt az alábbi helyszíneken:

8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc u. 4.

8649 Balatonberény, Kossuth Lajos u. 65.

6722 Szeged, Dugonics tér 11.

Scroll to Top